Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Balıkesir'de Ekmek İsrafına son

Balıkesir

Balıkesirde Her Gün Çöpe Atılan 20 Bin Ekmek Ekonomiye Kazandırılacak

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Türkiye`de günde üretilen 120 milyon ekmekten 12 milyon adedinin çöpe gittiğini belirterek, bunun yılda 4,5 milyar tane olduğunu söyledi. Rakamların büyüklüğüne dikkat çeken Başkan Ok, "Balıkesir`de ise günlük üretilen 200 bin adet ekmekten yaklaşık 20 bini maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın önüne geçmek için `Bayat Ekmek Toplama Kampanyası` başlatık. Yılda 4 milyon liralık tasarruf bekliyoruz. Toplanan ekmekler, hayvan barınağı ve ormanlardaki hayvanlara verilecek." dedi.
Bayat Ekmek Toplama Kampanyası törenle başlatıldı. Projenin tanıtımı, belediye hizmet binasının bahçesinde yapıldı. Törene Başkan Ok, Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu ve diğer çalışanlar katıldı. Proje kapsamında çeşitli mahalle ve noktalara 100 adet bayat ekmek toplama kutusu koyuldu. Bu kutularda toplanan ekmekler, her gün iki görevli tarafından bir araçla toplanacak. Belediye Hayvan Barınağı`nda bulunan kedi ve köpeklerle şehir çöplüğü civarındaki başıboş köpeklere, ayrıca kış aylarında ormanlık alanlarda özellikle kar yağışının ardından yiyecek bulamayan yaban hayvanlarına verilecek.
`GÜNDE 8,5 TON BUĞDAY ÇÖPE GİDİYOR`
Başkan İsmail Ok, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. "Maalesef birçok alanda olduğu gibi ülkemizde en büyük nimetlerden biri olan ekmek de israf ediliyor." diyen Ok, Balıkesir`de her gün ortalama 200 bin ekmek üretildiğini, 20 bin adedinin çöpe atıldığını söyledi. Bunun günde 6 ton ekmek ve 8,5 ton buğdayın çöpe atıldığı anlamına geldiğini ifade eden Ok, "Her yıl 9 bin dekar tarla boşuna ekilip biçiliyor. Böylece bu memleketin, bu milletin zor şartlarda ürettiği değerleri, israfla yok ediliyor. Sadece ekmekteki israf gözönünde bulundurulduğunda, ekonomimizin ne büyük kayıp içinde olduğu ortada." şeklinde konuştu.
Proje kapsamında özel tasarlanan bir araç bulunduğunu aktaran Ok, ayrıca bayat ekmeklerin toplanacağı 100 adet kutunun şehrin farklı noktalarına koyulacağını anlattı. Talep gelmesi halinde istenen noktalara bu kutulardan koyacaklarını söyleyen Başkan Ok, "Böylece şehrimizde ekmeğin çöpe gitmesi önlenmiş olacak. Kampanya sayesinde Balıkesir`de yılda 4 milyon lira tasarruf bekliyoruz. İnşallah buradan yakmış olduğumuz bu ışık, diğer şehirlerimize ve bölgelerimize yayılır. Böylece başta ülkemizde gelir adaletsizliği nedeniyle sıkıntı çekenler ve özellekle Afrika`da bir parça ekmek bulmadağı için hayatını kaybeden çocuklar hayata tutunur. Bize destek verecek vatandaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Balıkesir halkının ekonomiye katkısını ve ülkemize örnek olmasını temenni ediyorum." dedi. Projede emeği geçen personeline teşekkür eden Ok, daha sonra naylon torbalara koyulan bayat ekmekleri toplama kutusuna attı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı